Jídlo a pití |
V poslední době začínají turisté do Chorvatska jezdit také kvůli vynikajícímu jídlu apití. Největší poklnou chorvastkému kuchařskému umění je zřejmě skutečnost, že přes Jadran každoročně přijíždí mnoho italských gurmánů, kteří míří za jedněmi z nejkvalitněji upravených mořských specialit v Evropě a výbornými místními víny. Nejlepší restaurace s jídly z plodů moře lze pochopitelně nálézt podél pobřeží, ale ani slavonskou kuchyni nelze podceňovat, neboť se zde připravují výborné sladkovodní ryby a masité chody, které jsou spíše ovlivněny maďarskou než italskou tradicí. Největší výběr restaurací je v Záhřebu, kde se také setkáte s mnoha restauracemi různých národů. KDY JÍST Mnohé restaurace v turistických střediscích mají v létě otevřeno po celý den. K obědu a večeři sice nabízejí stejné chody, ale jídelní lístek se podle aktuální nabídky ryb může obměňovat. Chorvaté tradičně vstávají brzy ráno a den začínají pořádným šálkem kávy, někdy s pečivem. Oběd se většinou podává mezi polednem a druhou hodinou odpolední, ale čas oběda bývá na pobřeží různý, neboť mnozí obyvatelé vyznávají středomořský způsob života s pozdním obědem a siestou. Večeří se většinou později než ve většině evropských zemí a restaurace podávají jídla až do 23:00 hodin, někdy i později. CO JÍST Chorvatská kuchyně se liší podle regionů. Na pobřeží převládají italské vlivy a podávají se hlavně jídla z ryb a jiných mořských živočichů. Ve vnitrozemí se více konzumuje maso a projevuje se rakouská a maďarská tradice. Společnou pro různé oblasti je však kvalita jídla a důraz na organický původ a čerstvé ingredience. Ryby se většinou konzumují a připravují v den, kdy jsou uloveny. Ve všech městech a vesnicích se konají trhy, kde se prodává čerstvé ovoce a zelenina. Kultura rychlého občerstvení a jednotvárnost stravování ve stylu fast food, tak běžné v západní Evropě, ještě do Chorvatska nedorazily. Předkrmy Obvyklým předkrmem v restauracích po celé zemi je šunka, sýr a chléb. Většinou se jedna o uzenou šunku zvanou pršut, která se vyrábí na Istrii a v Dalmácii a je zcela srovnatelná se španělskou šunkou jamon serrano a italskou prosciutto. Ze sýrů je nejvyhlášenější slaný paški sir, produkovaný na ostrově Pag. Kšunce se sýrem si můžete požádat o talířek krájených rajčat. Vyhledávané jsou rovněž předkrmy z plodů moře. Mezi nejlepší patří salata od hotonice (chobotnicový salát s olivovým olejem), ligne (oliheň), nebo dražší salata od jastoga (kousky humra marinované v koření s olivovým olejem). Ve Slavonii a ve vnitrozemí jsou obvyklé také hutné polévky - zkuste slavonský fiš paprikaš, kořeněné jídlo ze sladkovodních ryb, jako například štiky, kapra nebo okouna, nebo istrijský fazolový guláš fažol. Hodně se používají i houby, a to především na Istrii, která je světově proslulá díky lanýžům. Ryby a plody moře Nabídka chorvatských plodů moře je široká. Výborných chodů je celá řada, za zmínku stojí jedno relativně prosté, ale chutné jídlo, které si dává mnoho turistů, totiž ribu rižot (rybí rizoto). Je levné a navíc syté. Chorvati rádi dávají vyniknout vlastní chuti ryb, a proto zde nejsou příliš rozšířené komplikované omáčky, kterými je tak vyhlášená francouzská kuchyně. Většina jídel se připravuje na žáru (na grilu), lešu (vařená jídla) nebo u pećinici (pečená). Nejlepší ryby se prodávají na váhu a v těch nejkvalitnějších restauracích vám je před přípravou přinesou ukázat. mezi typické jadranské ryby patří list (mořský jazyk), kovač (pilobřich) a oslić (štikozubec). Velmi oblíbení jsou korýši. Jejich kvalita je vysoká, především kolem poloostrova Pelješac a města Ston. Ochutnejte obrovské ostrige (ústřice) nebo dagnje (slávky). Slávky se někdy podávají s omáčkou buzara s česnekem a bílým vínem. Jastog (humr) je velmi lahodný, ale ve srovnání s ostatními jídly poměrně drahý. Škampi (krevety) se často podávají celé a grilované. Maso Požádáte-li na pobřeží o masité jídlo, většinou dostanete jen grilované hovězí nebo vepřové. Ve vnitrozemí je nabídka nesrovnatelně širší. Na kopcích mezi pobřežím a Záhřebem je množství malých restaurací, které se specializují na jehněčí a vepřové na rožni. Podle šťavnatého selátka nebo jehněte pomalu se otáčejícími nad řeřavými uhlíky snadno poznáte, která restaurace má právě otevřeno. Tato tučná dobrota se většinou podává bez dalších příloh pouze s chlebem a prostým salátem. Rychlé občerstvení je zastoupeno čevapčići. Setkáte se s ním všude a Chorvaté, především mladší generace, toto jídlo přímo uctívají. Tvoří je kořeněné masové kuličky, většinou podávané se salátem a kouskem chleba. Pokud hledáte rychlý a sytý oběd, čevapčići vás nezklame. Vliv rakouské kuchyně se projevuje v oblasti chorvatského Záhoří severně od Záhřebu, kde se to na jídelních lístcích jen hemží nejrůznějšími schnitzely. V Záhřebu mají vlastní variantu řízku zvanou zabrebački odrezak, což je vlastně vepřová kapsa plněná sýrem a šunkou. Ve Slavonsku na východě si nelze nepovšimnout vlivu maďarské kuchyně, především častého užívání pálivé papriky a hutných jídel gulášového typu. Mezi místní delikatesy patří velká kořeněná klobása kulen, která se podobá vyhlášené španělské chorizo. Jí se s chlebem a používá se v dušených jídlech. Dezerty Chorvatská zmrzlina (sladoled) si právem vydobyla věhlas. Chutí a kvalitou se směle vyrovná italským gelati. Pokud si na horkém Jadranu nedáte alespoň jednu zmrzlinu denně, připravujete se o to pravé potěšení z dovolené. Zmrzlina je tak trochu společenská událost: Dejte si ji pokud možno před večeří nebo po ní a tak jako ostatní si s ní hrdě vykračujte po nábřeží. Nabídka příchutí je vskutku impozantní - kromě tradičních ovocných a čokoládových pokušení se o vaší přízeň budou ucházet i příchuti mnohem neobvyklejší, jako například nedávná novinka - zmrzlina s příchutí Viagra. Přehlídka chorvatských dezertů však u zmrzliny zdaleka nekončí. Z města Samobor pochází krémový dort kremšnita. Abyste neměli výčitky svědomí, dejte si ovocný salát dgaid, zhřešit můžete naopak různými štrúdly (štrudl) a zákusky (torta). S rostoucí vzdáleností od pobřeží se zvyšuje i kalorická hodnota všemožných dobrot, opět pod vlivem rakousko-uherského dědictví. Palačinky (palačinke) jsou plněné šlehačkou, oříšky a ovocem. Pro většinu Chorvatů však dezert představuje pouze šálek silné kávy a po něm obligátní zmrzlina, kterou si vychutnávají při procházce městem. Chorvatská vína V Chorvatsku se vyrábí značné množství vín různé kvality od prostých bílých stolních vín k rybám až po vynikající a kvalitní červená vína, plně sronatelná s mnohými francouzskými a italskými víny. Chorvati rádi jezdí přímo za vinaři a kupují si víno do zásoby u nich. Důvod je prostý - je to levnější. Soukromých vinařů, kteří prodávají víno přímo zákazníkům, je hodně především na Istrii a v pohoří Samobor u Záhřebu. |
Vytvořeno službou WebSnadno.cz | Nahlásit protiprávní obsah! | ![]() |